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Dear Ms. Dotlich: 
 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 
Speedway Redevelopment Authority (“Authority”) violated the Open Door Law 
(“ODL”) (Ind. Code 5-14-1.5) by failing to provide to news media organizations proper 
notice for a meeting and violated the Access to Public Records Act (“APRA”)(Ind. Code 
5-14-3) by failing to provide you a copy of the notice sent to news media when you 
requested such.  It is my opinion you lack standing to file a complaint on the basis that 
news media organizations did not receive notice of a meeting.  Further, it is my opinion 
that the Authority is required to retain and provide access to inspect and copy notices of 
its meetings.        

 
BACKGROUND 

 
In your complaint you allege that the Authority held a regular meeting on 

Monday, May 19, 2008 at 4:30pm, for which neither the Indianapolis Star nor the 
Speedway Navigator received notice until Friday, May 16.  You further complain that 
when you requested from the Town Clerk-Treasurer a copy of the notice sent to the 
newspapers, she indicated she did not retain a copy of the notice.  You filed this 
complaint on May 20.  You requested priority status but did not allege any of the reasons 
for priority status listed in 62 IAC 1-1-3, so priority status was not granted.         

 
The Authority responded to the complaint by letter dated June 5 from attorney 

James Gutting.  The Authority contends that proper notice of the May 19 meeting was 
made.  The Authority contends that because the Indianapolis Star did not by January 1 of 
this year request notices of all meetings for the year, the Authority was not required to 
send notice to the Indianapolis Star.  The Authority further contends that it did and 
routinely does provide notice of its meetings to the news media, regardless of whether the 
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organizations have requested notice.  That a transmission error may have occurred in this 
instance does not constitute a violation of the ODL since the Authority was not required 
to send notice.  The Authority further contends you do not have standing to file a 
complaint on the basis provided because you are not a member of the news media.   

 
Regarding your complaint based on denial of access to records, the Authority 

contends it is not required to retain a copy of the electronic notification of the meeting 
and as such did not violate the APRA by failing to provide you a copy.  The Authority 
contends that it retains and makes available the meeting memoranda as required by I.C. § 
5-14-1.5-4 but is not required to maintain a copy of the electronic meeting notice 
communication.          

 
ANALYSIS 

 
It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 
may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of the ODL, 
all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all times for the 
purpose of permitting members of the public to observe and record them.  I.C. § 5-14-
1.5-3(a).   

 
(a)  Public notice of the date, time, and place of any meetings, executive 
sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at 
least forty-eight (48) hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal 
holidays) before the meeting . . . 
  
(b) Public notice shall be given by the governing body of a public agency 
by: 
   (1) posting a copy of the notice at the principal office of the public 
agency holding the meeting or, if no such office exists, at the building 
where the meeting is to be held; and 
   (2) delivering notice to all news media which deliver by January 1 an 
annual written request for such notices for the next succeeding calendar 
year to the governing body of the public agency. The governing body shall 
give notice by one (1) of the following methods: 
      (A) Depositing the notice in the United States mail with postage 
prepaid. 
      (B) Transmitting the notice by electronic mail. 
      (C) Transmitting the notice by facsimile (fax).   
I.C. § 5-14-1.5-5 
 
You have alleged that the Authority did not provide notice to the Indianapolis 

Star or Speedway Navigator at least forty-eight hours in advance of the May 19 meeting.  
The Authority contends that you do not have standing to file a complaint on this basis 
because you are not a member of the news media.  Furthermore, you were in attendance 
at the May 19 meeting.   
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 Indiana law provides that any person denied the right to attend any public meeting 
of an agency in violation of I.C. 5-14-1.5 or denied any other right conferred by the 
APRA or ODL or any other state statute or rule governing access to public meetings or 
records may file a formal complaint with the counselor.  I.C. § 5-14-5-6(2) and (3).  You 
have not asserted you have filed the complaint on behalf of a news media organization, 
but your complaint centers around notice provided or not provided to news media 
organizations.  It is my opinion that because you have failed to allege that you have been 
denied the right to attend the May 19 meeting or denied any other right conferred by 
public access laws related to this issue, you do not have standing to file the complaint 
alleging a violation of the ODL.    

 
Regarding the request for access to records, the APRA provides that any person 

has the right to inspect and copy the public records of a public agency during regular 
business hours unless the public records are excepted from disclosure as confidential or 
otherwise nondisclosable under the APRA. I.C. § 5-14-3-3(a).  

 
"Public record" means any writing, paper, report, study, map, photograph, 
book, card, tape recording, or other material that is created, received, 
retained, maintained, or filed by or with a public agency and which is 
generated on paper, paper substitutes, photographic media, chemically 
based media, magnetic or machine readable media, electronically stored 
data, or any other material, regardless of form or characteristics.   
I.C. § 5-14-3-2(m). 
 
Certainly electronic mail messages generated by a public agency are public 

records under the definition found in I.C. § 5-14-3-2(m).  The Authority contends that the 
ODL requires only the memoranda to be kept of a meeting, in accordance with I.C. § 5-
14-1.5-4.  Section 4 of the ODL requires an affirmative action on the part of the agency – 
to create a specific record.  The question here, though, is whether a record which has 
been created must be retained.  The APRA definition for public record applies to any 
record which has already been created, received, retained, maintained, or filed by or with 
a public agency.  See I.C. § 5-14-3-2(m).  It is my opinion that an electronic mail 
message containing notice of a public meeting created and sent by the Authority or the 
Clerk-Treasurer acting on behalf of the Authority is a public record under the APRA 
definition.   

 
Because the meeting notice, whether created in electronic or some other format, is 

a public record, the Authority shall protect the record from loss, alteration, mutilation, or 
destruction.  See I.C. § 5-14-3-7(a).  Further, the agency is required by I.C. 5-15-6 to 
retain the record for a certain period of time.  Many records of local agencies must be 
retained for three years.  See I.C. § 5-15-6-3.  As such, it is my opinion the Authority is 
required to retain copies of meeting notices and to provide inspection and copying of 
meeting notices upon request after the notices have been created.  This is not to say the 
Authority must honor requests received before a notice is created.  Further, the Authority 
is not required by the APRA to produce a copy of the record at a specific time identified 
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by the requester (See Opinion of the Public Access Counselor 07-FC-330, finding an 
agency is not required to honor a request received in advance of the creation of the 
record, nor is the agency required to provide a copy of meeting materials upon request 
before the meeting is held).       

 
CONCLUSION 

 
For the foregoing reasons, it is my opinion you lack standing to file a complaint 

on the basis that news media organizations did not receive notice of a meeting.  Further, it 
is my opinion that the Authority is required to retain and provide access to inspect and 
copy notices of its meetings.        

       
Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
 
cc: James Gutting, Barnes & Thornburg LLP 
 Edward Frazier, Speedway Redevelopment Authority 
 Sharon Zishka, Town of Speedway Clerk-Treasurer 
 


