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Dear Mr. Turner: 

 
This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

Johnson County Department of Planning and Zoning (“Department”) violated the Access 
to Public Records Act (“APRA”) (Ind. Code 5-14-3) by denying you access to certified 
copies of records.  It is my opinion the Department has violated the APRA.  

 
BACKGROUND 

 
You allege the Department violated the APRA by denying you access to certified 

records you first requested on or about July 30, 2008.  You provide a copy of an 
electronic mail message exchange wherein Department officials indicated they would do 
what they could to provide you the records.  You contend that while it is understandable 
the records might be in storage because of extensive flooding earlier this year, the denial 
appears to be a reluctance to certify the records.  You filed this complaint on August 8, 
alleging you have been denied access to records.   

 
My office sent a copy of the complaint to the Department on August 8 and invited 

the Department to respond.  To date, this office has not received a response to the 
complaint.   

 
ANALYSIS 

 
The public policy of the APRA states, "(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 
of public officials and employees, whose duty it is to provide the information."  I.C. § 5-
14-3-1.  The Department is clearly a public agency for the purposes of the APRA.  I.C. § 
5-14-3-2(m).  Accordingly, any person has the right to inspect and copy the public 
records of the Department during regular business hours unless the public records are 
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excepted from disclosure as confidential or otherwise nondisclosable under the APRA. 
I.C. § 5-14-3-3(a).   

 
You contend the Department is required to provide, upon request, certified copies 

of records it maintains.  Nothing in the APRA expressly requires an agency to provide 
certified copies upon request.  Instead, the APRA provides that “[a]ny person may 
inspect and copy the public records of a public agency . . .”  I.C. § 5-14-3-3(a). 

 
The fee provisions of the APRA, though, contemplate an agency charging a fee 

for certification of records.  See I.C. § 5-14-3-8.  Neither this provision nor any other 
provision in the APRA dictates how records are to be certified or whether every agency 
must offer certification.   

 
As I recently indicated in Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-189, 

this issue has been addressed previously by this office, in Opinion of the Public Access 
Counselor 06-FC-65, wherein Counselor Davis opined as follows:  

 
The Prosecutor’s response that the records are “in the official custody” of 
other offices, and “the Prosecutor is not the custodian of the records” hints 
that the Prosecutor may maintain them but does not have the official 
records. To the extent that your request included a request for the certified 
copy of such records, such a response is understandable. A better response 
of the Prosecutor would have stated either: “We do not have this record, 
but you can find it at the Clerk’s office” or “We have the records, but if 
you want them to be certified, only the Clerk’s office can give you 
certified records; please advise whether you want our uncertified records.” 
Id., available at http://www.in.gov/pac/advisory/files/06-FC-65.pdf. 
 
Counselor Davis indicated that it is appropriate for an agency to direct a requester 

to the agency responsible for maintaining the official records if the requester wishes to 
obtain certified copies of the records.  While I agree with that analysis and applied it to 
the issue in Opinion 08-FC-189, here I do not have the benefit of any information from 
the Department indicating whether the Department is the keeper of the records you have 
requested.   

 
Certainly you are entitled to copies of the records the Department maintains (See 

I.C. § 5-14-3-3(a)), unless an exception to disclosure applies.  While it is understandable 
the Department’s records may be difficult to locate or access because of the extensive 
flooding earlier this year, it is my opinion the Department should provide you with 
information regarding how or when access to the records may be obtained.  It is my 
opinion the Department has violated the APRA by failing to provide you access to the 
records, information about when the records will be provided, or information regarding 
why the Department cannot provide you access to the records.     
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CONCLUSION 
 
For the foregoing reasons, it is my opinion the Department has violated the 

APRA. 
 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
 
Cc: Dan Batta, Director, Johnson County Department of Planning and Zoning 


