
      
 
 
 
 
 
 
 
 

May 14, 2008 
 
Ron Shawgo 
The Journal Gazette 
600 West Main Street 
Fort Wayne, Indiana 46802 
 

Re: Formal Complaint 08-FC-98; Alleged Violation of the Access to Public Records 
Act by the City of Fort Wayne  

 
Dear Mr. Shawgo: 
 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the City of Fort 
Wayne (“City”) violated the Access to Public Records Act (“APRA”) (Ind. Code 5-14-3) by 
denying you access to a record.  I have enclosed a copy of the City’s response to your complaint 
for your reference.  It is my opinion the City has not violated the APRA.   

 
BACKGROUND 

 
In your complaint you allege that at a March 19, 2008 meeting, Fort Wayne City 

Attorney Carol Taylor, speaking on behalf of the Fort Wayne Fire Department (“Department”) 
told The Journal Gazette it would no longer release names of victims treated by its employees 
who act as first responders.  You allege that this meeting was the culmination of more than six 
months of discussions between the City and The Journal Gazette regarding the issue.  You allege 
that Ms. Taylor did not provide the specific statutory authority excepting the records from 
disclosure and did not return telephone calls on April 9 and 10 asking her to cite the applicable 
authority. 

 
You allege that although the City has not provided its reason for denial, you assume the 

City is basing the denial on I.C. § 5-14-3-4(a)(9).  You contend that even if this is the basis for 
denial, I.C. § 5-14-3-5(c)(3)(B) requires the release of the victim’s name, age and description of 
injuries if an incident involves an alleged crime or infraction.  You further contend nothing 
prevents the release of all victims’ names and general condition, regardless of whether a crime 
has occurred.   

 



You indicate the newspaper is seeking casualty names listed on the National Fire Incident 
Reporting System reports the department is required to file with the state fire marshal.  You 
mailed this complaint on April 15, and I received it on April 21.   

 
The City responded to the complaint by letter dated May 7 from Ms. Taylor.  The City 

contends that the newspaper’s complaint is a general complaint and does not relate to a specific 
denial of access to records.  Ms. Taylor contends that you have “mistakenly stated the facts” in 
your complaint and that you were not in attendance at the March 19 meeting.  Ms. Taylor 
contends she specifically articulated the information would not be released based on I.C. § 5-14-
3-4(a)(9).  But Ms. Taylor contends a specific denial is only required when there is a specific 
request, and there was no such request here.   

 
Regarding your contention that a building code violation would trigger the disclosure 

requirements of I.C. § 5-14-3-5, Ms. Taylor contends that a building code violation is a civil 
ordinance violation rather than a crime or infraction, and as such the statute is inapplicable.  Ms. 
Taylor contends that I.C. § 5-14-3-4(a)(9) contains a strict prohibition against disclosure of 
patient medical records and charts created by a provider.  She further contends this prohibition 
takes precedence over the general provisions of I.C. § 5-14-3-5, especially given the 
ramifications of the unauthorized disclosure of confidential information.   

 
Ms. Taylor contends that I.C. § 16-18-2-295(5) makes all first responders providers under 

the definition, and as such patients who receive medical care from them should have their 
information protected.  Finally, Ms. Taylor cites an advisory opinion issued by former Public 
Access Counselor Karen Davis in January 2005 which is directly on point.  Counselor Davis 
reached the conclusion that the fire department at issue was a provider and did create medical 
records and charts as defined in I.C. § 1-1-4-5(6).   

 
ANALYSIS 

 
The public policy of the APRA states, "(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties of 
public officials and employees, whose duty it is to provide the information." I.C. § 5-14-3-1. The 
City is clearly a public agency for the purposes of the APRA. I.C. § 5-14-3-2.  Accordingly, any 
person has the right to inspect and copy the public records of the City during regular business 
hours unless the public records are excepted from disclosure as confidential or otherwise 
nondisclosable under the APRA. I.C. § 5-14-3-3(a). 

 
A request for records may be oral or written.  I.C. §§ 5-14-3-3(a), 5-14-3-9(c).  If the 

request is delivered by mail and the agency does not respond within seven days, the request is 
deemed denied.  I.C. § 5-14-3-9(b).  The request must identify with reasonable particularity the 
record being requested.  I.C. § 5-14-3-3(a).   

 
When the request is made in writing and the agency denies the request, the agency must 

deny the request in writing and must include a statement of the specific exemption or exemptions 
authorizing the withholding of all or part of the record and the name and title or position of the 
person responsible for the denial.  I.C. § 5-14-3-9(c).     
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Here the City argues that you have made no specific request, and I see no evidence to 

indicate you have made a request.  Instead, you have filed a complaint based on a practice 
established by the City.  Because I.C. §5-14-3-6 allows a person who has been denied any right 
conferred by I.C. 5-14-3 to file a complaint and because I.C. 5-14-3 generally provides the right 
to access to public records, I will consider this valid grounds to file a complaint.   

 
Having said that, I cannot find that the City violated the APRA by failing to deny access 

to the records in writing.  Although I.C. §5-14-3-9(c) requires the City to deny a written request 
in writing and to state the specific exemptions authorizing the withholding of all or parts of the 
public record, there was no request here.  It is my understanding the City and the newspaper 
were in discussions regarding how the records would be handled, but I do not understand that a 
written request was pending.  As such, the City cannot have been required to respond in writing 
to a request that did not exist.   

 
Regarding the specific records at issue, it is my understanding your complaint is that the 

City has denied access to victim information which you contend is required to be released.  I.C. § 
5-14-3-5(c) requires an agency to maintain a daily log or record that lists suspected crimes, 
accidents, and complaints.  Certain information is required to be maintained and made available 
for inspection and copying, including the name and age of any victim and a general description 
of any injuries.  Generally, the statute is straightforward and requires access to the listed 
information.   

 
But a mandatory exception to disclosure exists for patient medical records and charts 

created by a provider, unless the patient gives written consent under I.C. 16-29.  See I.C. § 5-14-
3-4(a)(9).  Provider has the meaning set out in I.C. § 16-18-2-295(b), which includes, among 
others, an employer of a certified emergency medical technician, a certified emergency medical 
technician-basic advanced, a certified emergency medical technician-intermediate, or a certified 
paramedic.  Id.   

 
Former Public Access Counselor Karen Davis issued an advisory opinion regarding this 

same issue, whether the patient records created and maintained by a fire department may be 
disclosed, in an opinion issued January 18, 2005.  I agree with the opinion of Counselor Davis 
set out in that opinion, both on the issue of whether the department is a provider and whether the 
records are patient medical records and charts.  Rather than reiterate the entire opinion here, I am 
enclosing a copy of the opinion for your reference.  While I do not necessarily agree with Ms. 
Taylor that all first responders are providers under the statute, it is my opinion the Fort Wayne 
Fire Department is a provider under I.C. § 16-18-2-295(b) because the Department is an 
employer of a certified medical technician or a certified paramedic and as such may not release 
patient medical records unless consent is provided pursuant to I.C. 16-29.   

 
While I.C. § 5-14-3-5 does require the daily log to contain certain information and 

requires an agency to make that information available for inspection and copying, I.C. § 5-14-3-5 
is a statutory provision of general application.  Because I.C. § 5-14-3-4(a)(9) specifically 
excludes the records at issue from disclosure and declares those records confidential and because 
I.C. § 5-14-3-10 provides that knowing or intentional disclosure of confidential information is a 
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Class A misdemeanor, it is my opinion the City may not disclose the patient medical records and 
charts.         

 
CONCLUSION 

 
For the foregoing reasons, it is my opinion the City has not violated the Access to Public 

Records Act and the Fire Department may not disclose patient medical records and charts absent 
the patient’s written consent under I.C. 16-29.   

  
Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
 
Cc: Carol Taylor, Fort Wayne City Attorney 

 4 


