
Ed-Flex Waiver Application Frequently Asked Questions

The Indiana Department of Education’s (IDOE’s) Office of Title Grants and Support has made changes to the
Ed-Flex Waiver applications and requirements. Ed-Flex is a program through the U.S. Department of Education that
grants state educational agencies (SEAs) the authority to waive statutory or regulatory education requirements that
may impede local efforts to reform and improve educational achievement.

IDOE currently has four waivers available to Indiana local education agencies (LEAs).

● Waiver 1: Increased Title I carryover allowability from 15-25%
● Waiver 2: Increased flexibility in paraprofessional requirements
● Waiver 3: Applicable only to the Indiana Department of Corrections
● Waiver 4: Increased flexibility in Title IV spending requirements for LEAs that receive over $30,000

Number Question Answer

1 What are the
significant changes
to the waiver
applications?

Information added to the waiver applications includes the number of students
expected to be impacted, academic subjects to be addressed, specific, measurable,
achievable, relevant, and time-bound (SMART) goal(s) supported by the Ed-Flex
waiver, and how the LEA will measure progress toward goal(s) supported by the
ed-flex waiver.

2 Are Ed-Flex waivers
still available
annually?

Each Ed-Flex waiver must be applied for annually to ensure that specific,
measurable goals for the applicable school year are in place. This allows for more
accurate and reliable data to be reported, which is necessary to demonstrate
success and progress toward goal(s).

LEAs may apply to renew a previously-approved waiver that is due to expire in
the current school year. In this situation, an LEA must provide data to demonstrate
that the evaluation criteria described in the previous waiver application has been
met.

3 What is required
when seeking public
comment for the
Ed-Flex waiver?

According to 20 U.S.C. § 5891b(a)(7), any LEA seeking an Ed-Flex waiver,
including school-specific waivers, shall:

● Provide the public with adequate and efficient notice of the proposed
waiver, which consists of a description of the LEA/school application for
the proposed waiver in a widely-accessible or distributed medium. This
should also include a description of the anticipated improvements to
student performance due to the Ed-Flex waiver.

● Provide the opportunity for parents, educators, and all other interested
community stakeholders to comment on the waiver.

● Specify how the comments may be received and how they may be
reviewed by any member of the public.

● Submit the comments received with the application to IDOE.

4 How does my LEA
demonstrate
compliance with the
public comment

LEAs should maintain documentation of public notices or printed materials to
demonstrate compliance with the public comment process. Examples may include
copies of newspaper notices, school newsletters, school board meeting minutes,
etc.
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requirement?

5 If my LEA is
applying to renew a
previously-approved
waiver, do the
public comment
requirements still
apply?

Yes, an LEA must meet the public comment requirements for each year that an
Ed-Flex waiver and/or renewal of a waiver is requested.

6 How will outcomes
and progress
towards goals be
reported to IDOE?

IDOE will request an annual performance report (APR) via Jotform for all LEAs
that utilize an Ed-Flex waiver in 2024. More information and a finalized timeline
will be provided in the coming months.

7 What information
will be collected on
the APR?

Data to be collected through the Ed-Flex APR will vary based on the specific
waiver requested and individual LEA/school goals. Some standard information
will be collected from all LEAs; however, there will be space for the LEA/school
to include individualized information or data as well.

8 When are Ed-Flex
waivers due?

Beginning with the 2025-2026 school year, waiver applications for waiver two
and four will be due July 30 annually. Applications for waiver one are due March
30, 2025.

9 If our LEA/school
had an Ed-Flex
waiver approved
prior to August of
2024, do we need to
reapply?

Yes, all LEAs must reapply for any Ed-Flex waivers that were previously
approved from 2020 through July of 2024.

Any waivers approved from August 2024 through 2029, must be applied for on an
annual basis to ensure that continued use of the waiver is needed and that data
supports the waiver as a successful strategy.

10 How is Ed-Flex
waiver one different
from the excess
carryover waiver?

Ed-Flex waiver one allows LEAs to increase the allowable carryover amount from
15-25%. This waiver may be applied for annually when available.

The excess carryover waiver allows LEAs to increase the allowable carryover
amount from 15-100%. The excess carryover waiver is only allowable for use
once every three years.

Contact IDOE’s Brittany Kronmiller with questions regarding the Ed-Flex waiver process.
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https://www.in.gov/doe/files/title-i-part-a-appendix.pdf
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